Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
9.12.2008, Milan Šurkala, Aktualita
Přání mnoha fotografů byla vyslyšena. Společnost Novoflex uvádí na trh adaptér, který dovolí použít Leica-M objektivy i na fotoaparátech nového Mikro 4/3 Systému. Dá se tak říct, že staré dobré časy kompaktů Leica se skutečně vrací. Kompaktní fotoaparáty s výměnnými legendárními objektivy, to tu už dlouho nebylo.
relais (6) | 10.12.200811:14
Je správné upozornit na autorovu chybu, je to v zájmu všech, reakce musí ale být podložena stejně solidními znalostmi jako má on a zejména ­- nesmí být exhibicí přispěvovatele, měly by být přísně věcná a raději víckrát ověřená.
Odpovědět0  0
relais (6) | 10.12.200811:07
Autor se zase tolik nemýlí. Kompaktem byl původně je myšlen skladný malý pohotový fotoaparát a označení ­"kompaktní­" nemělo nic společného s hodnocením kvality. V tomto smyslu Leica kompaktem je. Je skladná, malá, pohotová. A takový je i Panasonic G1 i když s určitou výhradou. Cena Leicy byla vyšroubována uměle tím, že se z ní stala legenda. Téměř stejně kvalitní hledáčkové aparáty vyráběli i jiní výrobci. Je pravda, že musím položit důraz na slovo téměř. Jsem pamětník a tak si mohu podovolit tvrzení že ve své slavné době Leica za tak vyjímečný aparát, jakým je dnes, označována nebyla. Kompakt získal pejorativní nádech až s nástupem přístupné barevné fotografie a zejména vybudováním obrovské sítě minilabů a s tím spojeným zlidověním fotografie, která zase vytvořila poptávku po opět kompaktech, ale již těch ­"mýdlových krabičkách­" jak dnes bývají nazývány. Označení patice je, pravda, méně běžné, ale správné do stejné míry jako bajonet. Bylo běžné v době, kdy patice sloužily k mj. výměně elektronek, tedy k podobné činnosti jako je výměna objektivů. Možno zjistit ve starých fotočasopisech. G1 je vynikající počin a jako kompakt nejnižší třídy jej označit nelze ani náhodou. Obchodní úspěch ale ta odvaha jej vyvinout a vyrábět bohužel nezaručuje.
Odpovědět0  0
Petr__ | 9.12.200823:52
1. Leica neni kompakt, ale hledackovy pristroj ­- rangefinde­)
2. Leica­-M neni patice, ale bajonet

O tom, ze se Leica M vcetne skel vyrabi a prodava ­(M8 je digitalni­) autor pravdepodobne nevi, kdyz se vyjadruje o Leice pouze v minulem case. Takze lze pouzit i ­"stare dobre­" objektivy ktere prijdou na trh pristi rok.

Oznacit Panasonic G1 ­(tedy amatersky kompakt nejnizsi tridy­) za naslednika profi Leiky ­(cena kolem 100.000 Kc jen za telo­) to chce uz opravdu peknou davku fantasie
Odpovědět0  0
Busy | 10.12.20087:46
1. Dnesne bezne kompakty tiez maju hladacik ­(nastastie nie vsetky­), niektore tiez maju manualne ostrenie a niektore vedia ostrit dokonca aj fazovym posuvom.
2. Vzdy som si myslel ze bajonet je konkretnejsie pomenovanie pre peticu na objektiv.
3. Leica M8 je digitalny kompakt, ale ma vymenne objektivy ?
4. Oznacit Panasonic G1 za amatersky kompakt najnizsej triedy je asi tak presne ako oznacit napr. taky olympus FE100 za profesionalnu zrkadlovku navyssej triedy a chce to hadam este vecsiu davku fantazie... :­)­)­)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6665) | 10.12.200810:57
Patrně jste novinku ani v nejmenším nepochopil :­-­( Leica je svými menšími rozměry v podstatě takový trochu přerostejší kompakt, jehož hlavní výhoda byla v jeho nenápadnosti. Proto byly v minulosti tak moc ceněny, odhlédneme­-li od jejich spolehlivosti. Patice a bajonet, není to v podstatě totéž označení pro to samé?

O Lecie M8 vím, nedávno jsem dokonce psal aktualitu o nové verzi M8.2. Navíc je to největší sen mého bratra, takže o tomto foťáku slyším téměř denně. Proč by Panasonic nemohl být nástupcem? Můžu já za to, že Leicy jsou dnes tak brutálně drahé? Ani v minulosti to nebyly kdovíjak levné přístroje, ale přeci jen si je mohlo dovolit více fotografů. Pananonic G1 je kompakt nejnižší třídy? To by mě zajímalo, jaký kompakt je dle vás ve třídě nejvyšší. Nehádám se s Vámi, že se objektivy s paticí ­(resp. bajonetem M­-Mount­) nevyrábí, to přece nikde nebylo řečeno. Objektivy tohoto typu jsou na trhu již několik desítek let, takže nyní půjdou použít i na nových přístrojích, a o tom novinka také je.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.